Hulp bij straatintimidatie in Nederland

Download nu de Stop Intimidatie app

Ook jouw gemeente veiliger met de Stop Intimidatie App

Meer dan 50% van de Nederlandse jongeren en heel veel ouderen hebben het afgelopen jaar te maken gehad met straatintimidatie. Dat is nooit oké, maak altijd een melding met de Stop Intimidatie app.

Iemand die naar je staart, sist, je nafluit, iets naroept of je volgt als je bent gepasseerd. Je voelt je onveilig, angstig of zelfs bedreigd. Hier is sprake van straatintimidatie. Dit gedrag past niet in Nederland en moet stoppen.

Met de Stop Intimidatie App kun je (anoniem en veilig) melding maken van vormen van (seksuele) straatintimidatie en direct hulp inschakelen als de situatie dreigend is. Voor jezelf én voor een ander. Wegkijken is geen optie. Met jouw melding gaat de gemeente aan de slag en samen pakken we straatintimidatie aan.

Slachtofferhulp

Straatintimidatie meemaken is erg ingrijpend. Het is belangrijk dat je hulp krijgt op een manier die bij je past. Na het maken van een melding krijg je de tekst ‘Ik wil slachtofferhulp’. De StopApp brengt je dan direct in contact met de website van Slachtofferhulp Nederland. Daar lees je wat ze voor je kunnen doen. Onder aan deze pagina staan nog meer adressen voor psychische hulp bij straatintimidatie.

Wat is straatintimidatie

Er is sprake van straatintimidatie als iemand zich door het gedrag van een ander onveilig of angstig voelt:
•    op straat
•    tijdens het stappen 
•    in een openbaar gebouw (de bieb of bijvoorbeeld het zwembad)

We hanteren de volgende definitie: “Seksuele uitlatingen of (andere) gedragingen in de openbare ruimte die beledigend, kwetsend, dreigend of belemmerend zijn en het gevoel van veiligheid en vrijheid negatief beïnvloeden.”

Hoe en waarom altijd melding maken van straatintimidatie: Open de video!

Vormen van (seksuele) straatintimidatie zijn:
• nafluiten/sissen
• naroepen/schelden
• betasten
• duwen/trekken
• hinderlijk volgen
• dreigen met geweld
• slaan/schoppen

Stop Intimidatie App: voor slachtoffers én omstanders

Ben jij slachtoffer van (seksuele) straatintimidatie of heb je een of andere vorm van straatintimidatie gezien? Meld het dan via de Stop Intimidatie App. Doe dit op het moment dat het gebeurt of achteraf. Je mag je melding ook anoniem doen. 

Meten = weten 

Een melding in de Stop Intimidatie App leidt niet automatisch tot vervolging van de dader. Wel kunnen we iets doen om straatintimidatie aan te pakken. Door jouw melding weten wij namelijk hoe vaak en waar straatintimidatie in Nederlandse gemeenten voorkomt. Daar kunnen wij dan (extra) maatregelen nemen. Betere verlichting aanbrengen, bijvoorbeeld, of medewerkers van Handhaving vaker langs een bepaalde plek laten lopen. 

Anoniem melden mogelijk

Je kunt anoniem melden, maar ook je gegevens achterlaten in de app. Hiervoor kan je de volgende tekst aanvinken. ‘Als je dat goed vindt, slaan we naam, adres en telefoonnummer op, zodat we contact met je kunnen opnemen voor meer informatie over de melding’. In dat geval nemen we misschien contact met je op. Bijvoorbeeld om een beter beeld te krijgen van wat er precies is gebeurd. We benaderen je ook als we denken dat de melding zo ernstig is, dat je hiervoor aangifte zou moeten doen bij de politie. 
We mogen alleen je gegevens opslaan als je 16 jaar of ouder bent. Blijf je liever anoniem, dan kun je dat aangeven. We slaan je persoonsgegevens maximaal 1 jaar op. In de app kan je ook de privacyverklaring lezen.

 

Samen pakken we Straatintimidatie aan

Seksuele straatintimidatie kan ons allemaal overkomen. Alle aangesloten gemeenten willen met de aanpak Straatintimidatie laten zien aan daders, slachtoffers én omstanders, dat straatintimidatie onacceptabel is. Wij vinden het abnormaal dat iemand zich zo gedraagt dat een ander zich daardoor angstig, onveilig of bedreigd voelt. Dit moet stoppen!

Door duidelijk te maken wat straatintimidatie is hopen wij het gesprek tussen mensen onderling op gang te brengen, zodat:

    • slachtoffers zich gesteund en serieus genomen voelen en melding durven maken van wat hen is overkomen
    • omstanders alle vormen van intimidatie herkennen en in actie komen
    • daders inzien wat ze iemand aandoen en ermee ophouden

Hoe werkt de Stop Intimidatie App

Ga naar de App Store (Apple) of naar Google Play (Android) en download de Stop Intimidatie App. Kies voor locatievoorziening als je wil dat de app bij een melding direct de juiste locatie aangeeft. Heb je alle gegevens ingevuld? Dan kun je direct melding doen van straatintimidatie. 

 

112-knop voor dreigende situaties

Voor acute, levensbedreigende situaties zit er een 112-knop op de Stop Intimidatie App. Deze verbindt je direct met een medewerker van 112.   

Extra informatie voorkomt nog meer straatintimidatie

In de app staat een aantal vragen over de daders en over de melder. Met deze informatie krijgen we een beeld wat er is gebeurd. Dit helpt ons om gericht op te treden tegen (seksuele) straatintimidatie. Zo helpen we samen om deze vervelende situaties in Nederlandse gemeenten te stoppen. Wil je weten welke acties we hebben ondernomen? Zet dan je pushberichten aan. 

Stop Intimidatie App en privacy

De Stop Intimidatie App is geen formeel meldpunt. De meldingen bieden inzicht in de aard, locatie en frequentie van straatintimidatie. Dit levert waardevolle informatie op om aandacht te vragen voor dit probleem. We hechten veel waarde aan de bescherming van de privacy van de gebruikers. Om deze reden zal onze app nooit jouw persoonlijke gegevens verzamelen of delen. De privacyverklaring kan je in de app lezen. 

Bij noodsituaties

Bel het alarmnummer 112.

Bij geen nood, wel sprake van een zedenmisdrijf (slachtoffer of getuige)

Bel de zedenpolitie via 0900 – 8844.

Misdrijf anoniem melden

Bel Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Dag en nacht hulp (juridisch, medisch of psychisch) aan iedereen die een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt

Bel Centrum Seksueel Geweld via 0800 – 0188.

Gratis hulp aan slachtoffers van seksueel geweld of andere ingrijpende gebeurtenis

(Emotionele hulp, begeleiding strafproces of het krijgen van een schadevergoeding)

Bel Slachtofferhulp via 0900 – 0101. 

Gratis praktische hulp of advies bij online seksueel geweld

(Helpwanted helpt ook bij het verwijderen van online foto’s/beelden als dat zelf niet lukt)

Bel Helpwanted via 020 – 2615275.

Aanvullende informatie

www.slachtofferhulp.nl
www.straatintimidatie.nl
www.slachtofferwijzer.nl
www.ggdzhz.nl 
https://www.cbs.nl/nl-nl/longread/statistische-trends/2022/straatintimidatie-van-jongeren